Del 3: Det andra förberedelsetillfället inför ditt tal

Hej!
Jag fick ta en ofrivillig paus i serien om hur man förbereder och genomför ett bra tal. Det blev nåt fel på bloggen. Men nu är det fixat och jag kan blogga vidare. 

Vid det första tillfället kartlade du din målgrupp och funderade på vad som vad viktigast att säga till dem just där, just då.

Nu inleder du med att läsa igenom inbjudan och din målgruppsbeskrivning. Sedan läser du igenom ditt tal och funderar på om din målgrupp kommer att uppskatta talet, eller gick du vilse på vägen? I så fall får du rätta till det.

Nu ska du fundera på hur du kan leverera ditt budskap på bästa sätt, så att du fångar och behåller publikens intresse, får dem att minnas rätt saker och för budskapen vidare.

Vad vill du att de ska tänka och göra efter att de hört dig? Hur får du dem att göra det?

Hur kan du stärka dina viktigaste budskap? Kan en bra historia få dem att föra budskapet vidare? En sjysst jämförelse? Ett oväntat inslag? En film du hittar på YouTube? En sång? Ett föremål? En bild?

Ska du använda dig av rekvisita som publiken minns? Eller ska du stärka det du säger med bra bilder?

Här kommer lite inspiration:

Hans Rosling blev först känd som mannen med bubblorna, sedan stärkte han sina tal ytterligare. Nu senast slukade han ett svärd för att visa att allt är möjligt.

Se honom här.

Henry Evans, som är förlamad efter en stroke äntrar Ted-scenen i form av en dator på hjul och levererar ett fängslande tal. Ett mycket bra exempel på hur man kan använda sig av bilder och hjälpmedel för att stärka sin historia.

Se talet här.

Lise Larsvik sorterade bollar i röda, gröna och gula glasvaser för att visa hur man kan klassa företags kreditvärdighet och ta rätt beslut i sina affärer. Här kan du läsa om hur vi kom fram till hennes upplägg.

 

Gör dramaturgin och ditt tal klart, så att du kan börja genrepa nästa gång.

This entry was posted in Att tala. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>