Del 1: Fyra planeringstillfällen gör dig till en bättre talare

Alla intressenter vinner på att du blir en bättre talare. Du får roligare på scen och bättre resultat av dina föreläsningar, ditt företag får nytta av resultaten och publiken får en mycket trevligare stund när de möter dig. En win-win-win alltså.

Vill du bli en bättre talare ska du börja redan när du får reda på att du ska hålla ditt nästa tal. Då ska du ta upp din almanacka och boka in fyra förberedelsetillfällen. Ett ganska snart, det sista två dagar innan du ska hålla talet och två tillfällen däremellan. Det allra bästa är om du kan boka in fyra timmar per gång.

Det tar runt 16 timmar att förbereda ett tal bra tal på upp till en timme. Det är mycket tid när de flesta har fullspäckade scheman.

Därför ska jag ge er ett argument som ni kan använda för att övertyga er själva eller chefen om att det är välinvesterad tid:

Scenen är en reklamplats där talaren har chansen att skapa en relation och sända ett viktigt budskap direkt till en utvald målgrupp. Tiden på scen lämnar ett mycket större intryck på målgruppen än en annons i en tidning någonsin kan göra.

Har man köpt en annonsplats i en tidning investerar man mycket pengar i att göra en riktigt snygg annons. Har man investerat i att möta en publik direkt bör man lägga mycket tid på att säkerställa att framförandet blir riktigt bra, så att relationen till publiken förstärks och de blir inspirerade att göra det ni vill att de ska göra. 

Finns inte den tiden är det nog ingen bra idé att slösa med publikens tid. Livet är för kort för meningslösa möten och din arbetstid är för värdefull för att slösas bort, inte bara för dig, utan även för din arbetsgivare.

I nästa inlägg ska jag berätta vad ni ska göra vid det första träningstillfället.

This entry was posted in Att tala. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>