Talare att inspireras och lära sig av

I torsdags talade jag om hur man blir en bättre talare. Det var kul, publiken var väldigt trevlig. Jag tänkte dela upp föreläsningen i x antal blogginlägg och publicera dem här.

Jag kommer att ge er ramarna för planeringen av ditt nästa tal, samt tipsen och råden för att leverera på topp när du väl står på scen.

Allra först ska jag ge er länkarna till de tal jag visade under föreläsningen, eftersom många har frågat efter dem.

Malala, den naturliga talaren

Jag berättade om talare som är fantastiska talare och har en riktigt bra story. Såna som ställer sig upp och berör sin publik med minst möjliga ansträngning. De är inte så vanliga, vi andra får öva mycket för att komma upp i deras nivå. Kanske kan vi inte ens nå dit, för historian vi ska berätta kan inte beröra så mycket.

Malala, den pakistanska flickan som kämpar för flickors rätt till utbildning, fick symbolisera dem.

Se talet.

Hans Rosling, rekvisita vi minns
Hans Rosling är en av Sveriges mest efterfrågade talare. Hans fantastiska pedagogik och kreativitet har tagit honom ända till kistan över väldens mest inflytelserika män.

Han gjorde sin entré på de stora scenerna med ett datasystem som låter honom beskriva världens utveckling på oändliga sätt, alltid med en ljus slutsats. Han blev snart känd som mannen med bubblorna.

Se filmen.

Dataprogrammet är sålt till Google för ett okänt antal miljoner. Hans använder det fortfarande för att illustrera och bygga sina tal. Men nu kantar han det med en tvättmaskin som det sitter en person i, kartonger, platsbaljor från IKEA och leksaksbilar.

Se den film jag visade här.

Malcolm Gladwell, lite för svårt för mig
Malcolm är en av världens mest uppskattade talare och jag tycker mycket om hans tal. Alla utom ett. Det talet inleder han med en beskrivning av Israels karta. Eftersom jag inte kan se Israels karta framför mig blir det snabbt rörigt för mig och jag slutar lyssna.

Anledningen till att jag visade det talet är att så många av dem jag talartränar inte vill förenkla, för de är rädda att publiken ska tro att de inte kan sitt ämne. Jag menar att man måste hålla sig på en nivå så att även de som vet minst kan hänga med. Vill man bevisa att man kan sitt ämne kan man göra en djupdykning ett par gånger under sitt tal, också kan man ju lämna efter sig ett imponerande material för publiken att läsa in sig på.

Se talet (det är väldigt bra, när man har tagit sig igenom kartbeskrivningen):

Carly Fiorina, inspiratören
Carly är min personliga favorittalare. Hon levererar kloka och inspirerande tal på ett sätt som fullständigt trollbinder mig. Jag missar inte ett ord hon säger. Jag hörde henne live en gång. Hon var koncernchef på HP och besökte Sverige. Vi medarbetare samlades i en stor aula för att lyssna på henne. I en timme talade hon om sin vision för HP och hur vi skulle ta oss dit. Det var som ett väckelsemöte, efteråt var vi frälsta och arbetade mycket hårt för att förverkliga hennes vision, helt enligt hennes plan.

Se talet jag visade här.

Min blogg är redan nu fylld av tips och tricks kring hur man får med sitt bästa jag upp på scen. Följ den här länken, så kan du ta del av dem.

Vi ses!

This entry was posted in Att tala. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>