Välj rätt energi från publiken

Det är så viktigt att du tar ögonkontakt med publiken när du står på scen.

Står du inför en större publik har du förmånen att välja vems blick du möter och kan hämta in den energi du behöver för att leverera ett perfekt tal.

Snacka Snyggt rörde en av talarna mig till tårar, redan efter två minuter av ett fem minuter långt tal. När hon såg på mig fylldes även hennes ögon av tårar, och i en minut kämpade vi båda för att sluta gråta. Men så fort hon såg på mig började tårarna rinna igen.

Vid ett annat tillfälle förvirrade en talares ord mig. Mycket. Omedelbart speglades min förvirring i hans kroppsspråk. Den tidigare säkra, coola och tydliga talaren blev osäker, sökte efter orden och flackade med blicken. När jag återhämtade mig och återigen förstod vad han menade återkom snart den coola talaren.

Det är två tydliga exempel på hur vi ordlöst påverkar varandra när våra ögon möts. Därför är det så viktigt att välja rätt ögon att möta. Får du fel energier från en person, titta på den bredvid istället. Med en publik större än 15 personer kommer ingen att känna sig utesluten, dem du inte ser kommer fortfarande tro att du ser dem i ögonen.

Vi testade det en gång. 45 personer i publiken. Jag fäste ögonen på en, och sex personer trodde att vi hade ögonkontakt. Jag bytte och såg en annan person i ögonen, fem upplevde att vi hade ögonkontakt. Du kan alltså skapa öar av människor och välja ut den mest inspirerande personen ibland dem, för att få energi. Personerna runt den utvalda kommer också att känna sig utvalda.

Läs mer om ögonkontakt: Energigivare i publiken. 

 

This entry was posted in Att tala. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>