Snygg, trygg och kreativ föreläsning

Igår stod Lise Larsvik, på Bisnode Akademin, på Ekonomimässans Speakers corner och föreläste om kreditupplysningar. En trygg, snygg och kreativ föreläsning där budskapen kom fram med hjälp av inlevelse, bra historier och en annorlunda inramning.

lise1Historierna
Det är svårt att planera en kreativ process, och att återberätta den i efterhand. Först pratade vi igenom de viktigaste budskapen och formulerade historierna. Det blev tre riktigt starka historier.

Den ena handlade om en konkurs – den fick en partner till mig att börja gråta.

Den andra handlade om en entreprenör som tog en medveten risk för att nå framgång.

Och den tredje handlade om hur ekonomi och sälj kan hamna i konflikt eftersom deras mål inte alltid stämmer överens – den fick publiken att nicka igenkännande.

Vi hade några snygga övergångar som vi trodde skulle bli jättebra och intressanta. Men dem fick vi ta bort. De var inte lika bra som historierna. När Lise levde sig in i dem fick hon publiken att känna det hon kände. Och känslor är ett väldigt bra sätt att få en publik att minnas vad man sagt.

Bollar och vaser
När det gäller paketeringen gick vi en krokig väg fram till en riktigt snygg lösning. Vi funderade ett tag på att ha en massa frågetecken, och utropstecken på scen. Baserat på Bisnodes suveräna reklamkampanj. Så nämndes en tombola och vi stannade där ett tag. Jag gav mig ut på stan för att hitta en tombola, men misslyckades. Då kom Lise på att de hade en massa olika färgade bollar på kontoret. Vi spånade vidare på dem och snart hade vi sceneriet klart.

liseEn säck med bollar symboliserade Sveriges företag och under föreläsningen sorterade hon upp dem i:

  • grön glasvas, som var starkt kreditvärdiga företag
  • gul glasvas, där man måste ha lite extra koll
  • röd glasvas, där kredit avrådes.

Samtidigt beskrev hon hur en kreditpolicy underlättar, hur man kan undvika förluster och hur ekonomi kan bli säljarens bästa stöd för att finna de bästa kunderna.

Strul kring scen
Vi genrepade på en öppen scen i tisdags. Alla som gick förbi såg bollarna och många kommenterade dem. Kul inslag som väckte uppmärksamhet och fick presentationen att sticka ut.

Vi övade på en öppen scen eftersom speakers corner omges av en massa rörelse, människor som går förbi, stannar till och går vidare, i kombination med några som sitter still på sina stolar. Lise var otrolig på genrepet. Folket som rörde sig på scen störde henne inte alls. Hon kom inte av sig en enda gång. Hon mötte deras blick. Log. Välkomnade dem att sitta och lyssna och fortsatte engagerat med sin föreläsning.

Jag har hört, från publikan på Ekonomimässan att hon var super. Jag är stolt, förstås.

En föreläsning och kreditupplysningar kan låta trist. Men det var sannerligen inte Lises presentation!

This entry was posted in Att tala. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>