Fysikpriset får maximal uppmärksamhet

Jag är så förundrad när det gäller Nobelpriset. Har de en riktigt smart pr-strategi kring vem som får priset eller slumpar det sig bara så att de får maximal publicitet kring ett av prisen varje år?

Prisutdelningen i fysik fick många att sitta beredda klockan 11.45 idag. Skulle Higgs Boson få priset trots att upptäckten av Higgs partikel bara är ett par månader gammal? När den upptäcktes kändes det självklart, Higgs partikel förklarar hela universums existens och utan den hade vetenskapen varit tvungna att förklara det mesta på nya sätt. Frågan var bara vem som skulle få priset.

Higgs, som rent teoretiskt bevisade att partikeln måste finnas redan på 60-talet, eller teamet som började prata om den okända partikeln redan innan dess, eller teamet på Cern, som hittade partikeln på riktigt.

De senaste veckorna har man alltmer insett att Higgs är en för samtida upptäckt för att den ska få Nobelpriset, men Higgs har ändå varit en favorit.

Så delas priset ut. Det går till två andra män som arbetar med att fånga joner och fotoner utan att de går sönder. Det ska bland annat kunna ge oss ännu mer exakta klockor och ännu snabbare datorer, kvantdatorer. Det här kände journalistkåren och de vetgiriga fysikintresserade inte riktigt till.

Men, vad spännande det är att sätta sig in i den här forskningen. Det ger extra uppmärksamhet till Nobelpriset och en massa människor som inte varit intresserade av fysik tidigare lockas dit av dramat i prisutdelningen. Två timmar efter att priset tillkännagavs har 997 av DN:s läsare svarat på en webbenkät där 75 procent uppger att ve varken kände till forskarna eller deras forskning innan de fick Nobelpriset. Nu vet de vilka de är och lite om vad de gör.

Genialt Vetenskapsakademin! Undrar om Higgs kan få priset nästa år… Eller vem går det till då?

Läs ett mycket roande referat från presskonferensen här.

Läs mitt blogginlägg om Obamas fredspris här.

 

This entry was posted in Extern kommunikation. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>