Kulturministern som könsstympade en tårta

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth är i blåsväder.

För tre dagar sedan deltog hon på World Art Day och skulle tala om konstens rätt att provocera, därefter skulle hon skära upp en tårta.

Ett tema under dagen var könsstympning.

Helt plötsligt står hon med en tårtkniv i handen vid en tårttorso föreställande en rasistisk karikatyr av en afrikansk kvinna. Konstnären sitter under tårtbordet och sticker upp sitt karikatyrmålade huvud vid torsons hals.

Hon uppmanas att ta en bit av underlivet. När hon gör det skriker konstnären högt av smärta och ånger. Hon skrattar generat och matar konstnären med en tårtbit.

Runt om henne står människor och skrattar generat samtidigt som de tar bilder och filmar spektaklet.

Efteråt, när hon blir intervjuad, låter det som att hon inte riktigt förstår vad hon har gjort. Hon blev lurad. Hon har bara gjort det som har förväntats av henne. Alla andra gjorde också det.

Samtidigt sprids bilder och videofilmer världen över och allt fler kräver hennes avgång.

Jag får så ont i magen av det här. Jag har sett filmen en gång och den kommer nog alltid att sitta på min näthinna. Lena Adelsohn Liljeroth kommer alltid att sammankopplas med den här händelsen.

Tänk OM… Tänk om hon hade tagit en break. Tänk om hon hade lyssnat på sin magkänsla, stannat upp och tänkt efter.

I det här läget är det helt okej att säga:

”Jag hade inte förväntat mig det här och jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu. Jag går ut, tänker efter och kommer tillbaka igen. Ursäkta mig”.

Det hade varit okej att ge både sig själv och alla andra i rummet fem minuters betänketid. Hon är säkert inte den enda som ångrar att hon tog en bit av den där tårtan. Förhoppningsvis hade hon kunnat gå undan tillsammans med en klok person för att prata igenom situationen. Kanske hade hon kommit tillbaka och räddat den afrikanska kvinnan från stympning:

”Jag har tänkt. Och jag har bestämt mig för att rädda den här kvinnan från stympning. Idag dricker vi kaffe utan kaka” Vilken annorlunda diskussion vi hade haft idag då!

Det är lätt att vara efterklok och gjort är gjort.

Men det finns så mycket att lära här. Jag vill att du och jag ger varandra ett löfte. Jag lovar dig, och mig själv, att jag ska be om en paus när någonting känns fel. Även när alla förväntar sig att jag ska göra något och trycket är stort.

”Oj, det här hade jag inte förväntat mig. Låt mig tänka efter”, ska jag säga då. Det är okej. Man får tänka efter ibland. Vi vet inte allt och vi har rätt att välja väg. Ingenting är så bråttom att det kan frånta oss vår rätt att tänka efter. Innan.

Läs mer om Issuses management i följande blogginlägg:
Issues management
Issues management på Vattenfall
Vilka klarar en kris?

Läs mer om kulturministern som könsstympade en tårta:
Fria Tider, Kulturministern och tårtan
Kulturbloggen
Dn, Krav på avgång efter tårtskandal

 

 

This entry was posted in Krishantering. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kulturministern som könsstympade en tårta

 1. Karolina says:

  Hej, bra inlägg, det får mig dock att fundera på om hela den här insidenten hade fått sådant medietryck om detta inte skett på detta sätt? Frågan är om könsstympning är ju viktig och ponera att Lena istället gjort en “pudel” direkt efteråt för att belysa vikten av frågan.

 2. Helene Lindholm says:

  Superbra blogginlägg Anna!

 3. Sara says:

  Bra skrivet Anna!

 4. Anna Malmsten says:

  Tack för beröm och kommentarer!

  Du har helt rätt Karolina! Det fick ett enormt medietryck. Med lite fel vinkel iofs eftersom det handlade mycket om ifall Lena Adolfson Liljeroth gjorde rätt när hon skar i tårtan. Personligen önskar jag att den hade handlat med om könsstypning och hur svårt det kan vara att stå emot omgivningens förväntningar.

  Jag ska skriva ett kort, uppföljande inlägg om hur jag tycker att kultuministern har skött sig.

  När det gäller konstnären har han gjort ett ypperligt jobb. Videon, som har setts så många gånger är väldigt stark och obehaglig. Svår att slå ifrån sig, svår att glömma. Budskapet går rakt in i själen och stannar där..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>