Nobelkommittén är så tyst…

Nobels fredspris är på allas läppar. Alla är förvånade, många är besvikna, oroliga för att Nobelpriset ska förlora sin prestige och lägga krokben för Obama i USA.

Jag tänkte inte ge mig in i sakfrågan, men jag måste ändå reflektera över hur kommittén kommunicerar.

I samma stund som kommittén beslutade sig för att ge Obama fredspriset säkerställde de att de skulle hamna i en kommunikativ kris när det tillkännagavs. De hade lång tid att förbereda sig på krisen och visste precis när den skulle bryta ut.

Satte de sig ner och listade alla svåra frågor de skulle få och vilka argument de skulle behöva bemöta? Skrev de ner svaren och övade sig på att framföra dem?

Bestämde de sig för var de skulle bemöta kritiken? Nuförtiden räcker det inte med att ställa upp på en presskonferens för att besvara alla tuffa frågor.

Diskussionen, som går varm i massmedia, fikarumen, på Newsmill, i bloggosfären, på Twitter och överallt där människor möts, behöver en plats där man får höra kommitténs argument.

Tyvärr kan jag inte hitta deras röst. Hemsidan är knappfärdig, med ett pressmeddelande, videoupptagning på tillkännagivandet och en intervju av kommitténs sekreterare direkt efter. Jag vill så gärna veta vad de tänkte och hur de skulle bemöta kritiken.

Men kanske är det så att deras strategi är långt mer klurig än jag förstår. Alla pratar om fredspriset, folk tar reda på kriterierna, vilka som fått priset tidigare och varför. Så länge allmänheten är upprörda och diskuterar fredspriset sprids kunskapen om det. Och när nästa års fredspristagare tillkännages kommer vi alla att uppmärksamma det mycket mer än vi någonsin gjort. Kanske måste även Nobelpriset bli lite Aftonbladet ibland, för att fånga allmänhetens uppmärksamhet.

Eller är det så att jag har missat Nobelkommitténs svar på allmänhetens frågor?

This entry was posted in Extern kommunikation. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nobelkommittén är så tyst…

  1. Nils says:

    Tyvärr skymde fredspriset det faktum att ekonomipriset gick till en kvinna. Det har inte skett förut, är mycket intressant och hade förtjänat mer uppmärksamhet.

  2. Pingback: Fysikpriset får maximal uppmärksamhet | Pr-byrån bakom kulisserna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>