Spökskriva

På pr-träningen i tisdags fastnade vi i en diskussion om vad som egentligen får spökskrivas. Vi var helt överrens om att när något spökskrivs ska åsikterna och argumenten komma från talespersonen som skriver under och denna ska även korrläsa och godkänna texten innan den blir offentlig. Spökskrivaren kan dock vara den som letar efter rätt fakta som stödjer argumenten.

Men det rådde delade meningar om VAD som får spökskrivas. Här kommer listan på typer av texter som diskuterades:

Debattartiklar
Insändare
Förord till årsredovisningar
Vd-brevet
Blogginlägg
Chatt

Jag måste erkänna att jag har spökskrivit allt på listan, men många började tveka redan vid insändare och slog bakut vid blogginlägg.

Många tycker att blogginlägg är alltför personliga. Jag håller med, en bra blogg ska vara personlig. Men jag hjälper ändå en del kunder med att skriva de snabba blogginläggen ibland. De som ska hjälpa läsaren med omvärldsbevakningen. De som måste publiceras omedelbart och inte kan vänta till imorgon, då rätt man har tid att skiva det. Jag gör det åt kunder som jag har arbetat med länge, där jag kan budskapen utan och innan.

Och givetvis får företaget sedan ta beslut om vem som skriver under med sitt namn och godkänna inlägget innan det publiceras.

Men de spökskrivna inläggen får inte ta överhanden, företaget måste ta ansvar för sin egen blogg.

Vi var helt överrens om att det inte är okej att chatta i någon annans ställe. Som när Maud Olofsson lät sin pressekretare chatta i hennes ställe.

Vi var även rörande överrens om att företagsrepresentanter måste tala om vem de är när de rör sig i de sociala medierna och de får absolut inte utge sig för att vara någon annan än den de är. Man får alltså inte gå ett företags ärenden utan att tala om att man har fått uppdraget av företaget.

Vad tycker ni?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Spökskriva

  1. Anna says:

    Man kan vara klok utan att kunna skriva, så jag tycker att man kan spökskriva allt, men ingenting utan att den som ska skriva under har godkänt det.

  2. Annan Anna says:

    M;en man behöver inte vara klok för att kunna skriva, så det är tur att skribenter får skriva åt folk som vet bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>